19 Mayıs 2013 Pazar

bir bayındırlık çalışmasına



Amenofis III, m. AMENHOTEP olarak da bilinir, lakabı MUHTEŞEM AMENOFÎŞ, İÖ 1417-1379 arasında hüküm sürmüş firavun. Banş ve refah içinde geçen yönetimi sırasın¬da diplomatik ilişkilerin geliştirilmesiyle, hayat Mısır ve Nübye'de (bugün Sudan) geniş çaplı bayındırlık işleriyle uğraşmıştır.
Hükümdarlığının beşinci yılında, Nübye' de ayaklanma çıkaranlan cezalandırmak üzere iki sefer düzenledi. Bunlardan birini kendisinin yönettiği sanılmaktadır. Hüküm¬darlığının daha sonraki dönemi, Nil Deltasındaki bazı karışıklıklar dışında, barış için¬de geçti. Bu kanşıklıklar da, firavunun önde gelen görevlisi olan Amenofis'in (Ha- puoğlu)yeni bilgi Mısır'a kara ve denizden girişi sıkı bir denetim altına almasıyla bastınldı.
III. Amenofis gençliğinde, babası IV. Tutmosis ve büyükbabası II. Amenofis gibi zamanını avcılıkla geçirdi. Bu alandaki başanlarının anısına ilk kez Scarabaeus'laı (kutsal böcek biçimli büyük taş muska) çıkardı. Hükümdarlığının ilk yıllannda, soylu olmamakla birlikte kurnaz ve yete¬nekli bir kadın olan Tiy'le evlendi. Baş kraliçe olan Tiy reformcu Firavun Ahena- ton'un annesidir. Amenofis, hükümdarlık döneminin 11. yılında doğduğu kent olan ve Luksor'un 160 km kuzeyinde kalan Ah- mim'de büyük bir yapay göl yapılmasını emretti.
III. Amenofis, Hapuoğlu Amenofis'in yeteneklerinden yararlanarak büyük bir bayındırlık çalışmasına girişti. Nübye'de büyük bir tapınak ve Teb'in batısında, günümüze yalnızca dev boyutlu bir Memnon heykeli kalan, bir anıtmezar kurdurdu. Aynca eski Teb'deki Luksor Tapınağı'nın ana bölümleri ile Karnak Tapınağı'nın kuleli kapısını yaptırdı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder